nuffnang header

Tuesday, 21 May 2013

Product Review: Hiruscar (Skincare Gel for Scars)

Alrightt...setelah sekian lama malas nak buat product review, hari ni terasa nak menulis reviu pulak. Just a quick review lah kot on a treatment product so called~ Hirusscar~

Ahh, malasnya nak menulis! Tapi kalau dah start menulis memang panjang berjela kan. Tak reti nak stop pulak.. Apelah... ;p


Disebabkan muka ini sudah tidak licin seperti dahulu akibat terrrsalah guna produk, jadi bermulalah sesi memburu produk untuk mempercepatkan proses melicinkan kulitku kembali. Heh. Boleh baca luahan hati hamba yang kesedihan akibat muka tidak licin lagi di entry ---> INI (klik lah kalau rasa nak baca)


Salah satu produk yang kita dah try adalah Hiruscar. Hiruscar ni is a treatment product lah untuk reduce atau healing any scars di badan kita.

Ini lah pack Hiruscar yg dibeli. Exactly looks like this. RM17+ di Guardian. =)
Hiruscar Gel


  • Produk rawatan kecantikan.Gel merawat parut untuk kecantikan kulit.
  • Mengandungi Aloe Vera, Vitamin E dan Vitamin B
  • Melembap dan melindungi parut dan tisu
  • Mencerahkan ton warna kulit serta menyerlahkan kembali kehalusan dan kecantikan asli kulit. (amboii, kelasss kau maria)

Okayy...sekarang masa yang ditunggu-tunggu. Pengalaman diri ini menggunakan produk Hiruscar.Ngehee. Are you readayyy?? Alright, let's go! (let's go nak pi mana pun tatauu..ish ish ish..)


1. Tak ingat berapa minggu dah habis pakai produk ni tapi macam kurang berkesan di muka. Ada effect tapi maybe terlaluuu slow. Rasanya ni macam Bio-Oil kot. Berkesan dan nampak perubahan di kawasan badan yang lain, tapi tidak di muka. No no no. (Maybe akan berkesan tapi terlalu lama nak tunggu). Saya kurang sabar!! >.<


2. Packaging yang macam tak best sangat kot....kena hati-hati sikit pegang tube ni. Kalau tak, boleh bocor especially kalau kita pegang ganas-ganas. Hehe.


3. RM17+ untuk 5gm. Hurmm..No comment kot sebab produk macam ni memang mahal sikit kannnn.. o_O  Rasa-rasanya produk scar treatment yang lain pun mahal. Kot. Kan? Hehe.


4. Satu-satunya kebaikan produk ni ialah teksture gel nye yang transparent (jernih) dan wangi..So muka tak comot lah pakai menda ni. Haha.


5. Adakah produk ni di rekemenkan? Buat masa ni tak kot. Tapi untuk parut selain dari muka, rasanya berkesan tapi kena rajin lah sapu. Alternatif lain boleh guna Bio-Oil untuk sapu di badan..Ambil masa sikit, tak lama sangat dan result agak memuaskan. Untuk muka, again. No no no babeyh. Hehe.


Last but not leassttttt.. Hiruscar sebenarnya ada produk lain untuk Post-Acne treatment. Apa tu? Post-acne tu maksudnya selepas jerawat. Hehe. Meaning gel untuk disapu untuk parut jerawat. Baru je tau pasal ni. Mungkin yang tu baru berkesan di muka tapi tak pernah try so tak boleh buat review atau pun sebarang recommendation. Just to add some info to you lah people. In case you feel like want to try it, you can try it lah *slang inggelish kelate*

Inilah dia... Packaging color putih. Harga mahal sikit kot dari yang atas tadi.

Okayy..ni lah saje review kita pada hari ini ye.. Di harap info-info yang dikemukakan di blog ni memberikan manfaat kepada kita semua. Eceyhh..Haha XD

Tata!~


p/s: jangan lupa sertai My First GiveAway Contest 2015 kalau nak menang set kurung untuk raya haji ni ;)


27 comments:

  1. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog
    and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.

    Anyway I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

    Also visit my page - exercises to improve vertical jump

    ReplyDelete
  2. erm.macam nak try yg post acne tu..banyak btol parut jerawat kat muka!huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm..boleh je nak try..tapi ada jugak entry ckp post-acne tu tak berkesan..tak tahulah..kalau ada budget lebih sikit boleh try dermatix..ada jgk few people ckp berkesan tp RM50 utk tube kecikkk je.. 1 cara lagi, mkn vitamin banyak2.. hehe.. vitamin c, vitamin e.. insyaAllah membantu kot..sy pun baru je order ni.. tak start makan pun lagi..tapi vitamin memang elok pun utk badan n muka. itu no doubt lah kan,mmg bagi effect so harap2 muka pun cepat licin balik lah nanti.. =D

      Delete
  3. Assalamualaikum..kadang2 guna krim luar pn xckup sis..kna sihat dari dalam jugak..sbb jerawat2 yg timbul nie sbenarnya dari dlm bdn kita yg byk toksik, pemakanan slh satu faktornya..awk leh try produk Maixara C sential..try laa...in sha' Allah mmg berkesan..kulit jadi lembut, gebu dan cerah..parut jerawat pn tiada... :)
    utk info tntg tu awk leh link sni :
    http://www.airinalzehra.my/2013/07/maixara-c-sential-hyaluronic-acid-ha.html
    tp klw awk nk dpt hrga lbih murah bleh lawat page fb sy:
    http://www.facebook.com/LyshaShopOnline

    ReplyDelete
  4. Hiruscar gel sy dah pkai hampir 3 minggu. Dah 6 hiruscar gel habis sy pkai. Mcm xdek pe2 kesanpn.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah mcm yg sy review tu..utk sy pun x berkesan..tapi skg sy pakai jugak organic aid vitamin e.. tgk review ramai ckp bagus..so try2 jela..rasa mcm nmpak beza je..scar mmg amek masa nak hilang esp kalau keep naik jerawat..tapi kalau dah xde jerawat n guna organic aid ni mmg terasa parut2 tu mcm makin pudar. try lah guna, mana tahu ok sbb lagi murah dari hiruscar. rm15 yg kecik tapi boleh guna lama. kalau beli yg besar lagi untung tapi utk 1st timer, try lah yg kecik dlu. ada kat guardian. botol color coklat =)

      Delete
    2. ya..sy pn gna gk organic aid vit.E moisturizing cream..mmg nmpak kesan..parut jerawat mcm dah kurg..dulu jerawat sy ketara naik..then sy try secret garden acne serum, ltak kt tmpat jerawat je..pkai sminggu dah nmpak kesan..sy pkai bila jerawat naik je, skng da nk dkat 2bln sy try acne serum tu, pkai bila jerawat start tmbuh, skng jerawat dah xnaik mcm dlu..bila try plak organic aid vit. E ni, kulit nmpak elok dah..Alhamdulillah... :)

      Delete
    3. Alhamdulillah..bagus la kalau tu sesuai dgn awak..sy pun rasa scar cepat hilang walaupun of course x terus clean n clear kan..tp parut tu pudar cepat. =)

      Delete
  5. hai, thanks for information. just nk tau kt mane saye ley dptkn secret garden acne serum tu? ade kt guardian or watson x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi awak..sy tak pasti dengan secret garden acne serum..sbb saya review pasal hiruscar n organic aid. tapi tak silap secret garden acne serum tu kat guardian pun ada =)

      Delete
  6. hello :) hiruscar ni boleh hilangkan parut kaki yang dah lama macam 2 years disebabkan excident? :( sampai sekarang tak hilang hilang :'( hmmm. help

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for the late reply, sy tak rasa produk ni boleh hilangkan parut yg besar. Cuba google blog yg ada cerita pasal parut accident sbb sy pernah terbaca n dia bgtau produk yg dia guna =)

      Delete
    2. Panjang tak parut accident tu? Sbb mcm sy, kaki terperosok dlm longkang n luka sampai nampak daging la jugak masa tu. N bila dh elok luka, parut panjang 1 jari telunjuk. Pakai hiruscar ni Alhamdulillah parut makin berkurang. Tp kena consistent la sapu. Beli yg tube putih tu. 10g Rm40 xsilap. :)

      Delete
  7. byk info yg dikongsikn kn bgos sgt..tq ye sharing2=)

    ReplyDelete
  8. bsa kirim ke indo tk?

    ReplyDelete
  9. gel hiruscar ni boleh hilangkan parut gigitan serangga tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sepatutnya boleh. Memang untuk parut kan. Tapi keberkesanan of course ikut individu masing2 =)

      Delete
  10. Alaaa, sy beli yang packaging biru kuning tu. Boleh tak untuk scar jerawat? I didnt know that hiruscar ni ada lain lain gel huwaaaaa

    ReplyDelete
  11. Alaaa, sy beli yang packaging biru kuning tu. Boleh tak untuk scar jerawat? I didnt know that hiruscar ni ada lain lain gel huwaaaaa

    ReplyDelete
  12. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
    .

    ReplyDelete
  13. Nurul Amira, i also bought the same gel like urs yellow+blue tube n applied on my face.. N now i realize that there has a few type of Hiruscar gel for different scars, damn !! N i keep apllying on my face sbb mahal kot RM50+ 1 tube yg 10mg.. Bru pkai 2 hari n mcm brkesan jer, i ad cystic acne yg bumbs under skin xda mata tu.. After letak krim nie kt benjolan kt muka i nie then bumb tu jdi masak n jdi jerawat biasa.. Nmpk mcm brkesan je, so i decide utk truskn je pkai kt muka even this 1 is not for acne scars i guest.. Haha.. Mls dh nk pk pnjang n truskn guna, nnti abis gel nie nk beli yg khas utk cars plak.. Sighh..

    ReplyDelete
  14. Nurul Amira, i also bought the same gel like urs yellow+blue tube n applied on my face.. N now i realize that there has a few type of Hiruscar gel for different scars, damn !! N i keep apllying on my face sbb mahal kot RM50+ 1 tube yg 10mg.. Bru pkai 2 hari n mcm brkesan jer, i ad cystic acne yg bumbs under skin xda mata tu.. After letak krim nie kt benjolan kt muka i nie then bumb tu jdi masak n jdi jerawat biasa.. Nmpk mcm brkesan je, so i decide utk truskn je pkai kt muka even this 1 is not for acne scars i guest.. Haha.. Mls dh nk pk pnjang n truskn guna, nnti abis gel nie nk beli yg khas utk cars plak.. Sighh..

    ReplyDelete
  15. just nak share..dulu aku xcdent trgesel dagu ke jalan.. luka yg amat sakit lah..doktor bagi ubat n..mmg trbaik..sumpah xde parut..lepas lama dah tinggal..aku nk beli tpi lupa nama ubat hiruscar n..aku search2 trjumpe jugak.. sbb tgn aku n trkena pmegang almari tu tajam..pkai krim lain mmg xjadi.nanah tgn aku..skrg dh jmpe..aku mmg nk beli blik hiruscar n trbaik..bukan nk promote brg.ape yg baik kite share

    ReplyDelete
  16. Just pakai alovera gel utk jerawat+parut lama dan baru.memang berkesan tapi kene sabar.alovera jenama JORUBI mmg best.boleh pakai sebagai pelembab harian jugak

    ReplyDelete